KERTÉSZKEDŐK TANÁCSADÓJA.
JANUÁR
A házikert gyümölcsösének a megtervezésénél a fő szempont a család nyári és őszi gyümölcsszükségletének a biztosítása. Ennek figyelembevételével kell megválasztani a fajokat, és azokon belül a fajtákat. Ha nagyobb a kert, akkor a téli alma és körte, valamint a lekvárnak való besztercei szilva kerüljön előtérbe. Ami a fajtákat illeti, az elsősorban ízlés dolga, a rajonált fajtákon kivül fontos az is, hogy a folytonosságot biztosítsuk, tehát májustól októberig mindig legyen mit szedni. A nagy, terebélyes koronájú fajokat (dió, cseresznye) ne ültessük a házi kertbe, ha van rá lehetőség, ezeket a ház közelébe ültessük, vigyázva arra, hogy a kertet ne árnyékolják be. A házikertbe lehetőleg ne űltessünk magastörzsű fákat, oda a törpefák valók, főként azért, mert ezek termik a legjobb minőségű gyümölcsöt, ezenkivül könnyebben is ápolhatók. A koronaalak kérdésében eltérőek a vélemények, a mai modern koronák közül a termőkarós orsót, a Haag - sövényt és az olasz palmetát ajánlatos, ezenkivül helyet adhatunk a könnyen nevelhető alakfáknak is. Amennyiben közép- vagy magastörzsű fát ültetünk, azt növeljük gúla alakúra. A házikertből nem hiányozhatnak a gyümölcsbokrok sem, a ribiszke ( piros és fekete meg az egres), , szeder. A lágyszárú gyümölcstermő növények közül : a földieper. A gyümölcsbokrokat a málna kivételével mint köztest ültethetjük. A málnának és a földiepernek biztosítsunk külön területet, a málna ugyanis talajzsaroló, a földiepernek viszont a fényigénye nagy.
-- Fagymentes napokban elvégezhetjük az idősebb fákon az úgynevezett ritkítómetszést vagy koronaritkítást. Koronaritkításkor először az elszáradt, beteg vagy letört ágakat és csonkokat távolítjuk el, ezután minden olyan ágat, gallyat és vesszőt, amely befelé vagy keresztbe nő, így a korona harmóniáját zavarja. A koronaritkításnak növényvédelmi jelentősége is van, mert a szellős koronákban a külömböző gombabetegségek ritkábban lépnek fel.
FEBRUÁR
A legfontosabb munka a fiatal, még nem termő gyümölcsfák metszése. A részletekben nem bocsátkozunk, csak elvi kérdéseket igyekszünk leszögezni. A régi, koronaalakító metszéssel szemben, a fiatal fák vezérvesszőit hagyjuk hosszabbra _( ne kétharmadát, csak egyharmadát távolítsuk el ), minél kevesebb vesszőt távolítsunk el vagy kurtítsunk vissza ( az ún. konkurrens - vesszőket feltétlenül el kell távolítani _), a meghagyott vesszőket vízszintesen lekötözzük, így ezek gyorsabban berakódnak termő részekkel, ezért hívják ezt a módszert a ,,gyorsított koronaalakítás módszerének". A fentiek a gúla alakú koronára érvényesek. A modern koronaalakoknál ( termőkarós orsó, Haag - sövény, olasz palmetta ) a metszés még nagyobb mértékben csökkenthetjük, itt csak a fővezért vágjuk vissza évről évre 25- 30 centire, míg a palmetánnál a következő ágcsoport kialakításának a magasságban ( 60- 120 cm ). A gyümölcsösben még mindig kiáshatjuk a gödröket.
MÁRCIUS
Amennyiben ősszel nem tudjuk elültetni a gyümölcsfákat és bokrokat, ültessük el minél előbb. ( az ültetés technikáját lásd októberben ). Folytatjuk a gyümölcsfák metszését. Az őszibarackot legjobb ennek a hónapnak a vége felé elvégezni, amikor a rügyek már duzzadni kezdenek. Itt is lehetőleg a korszerű, vagyis a hoszúmetszést alkalmazzuk. Az őszibarack klasszikus metszését csak ott alkalmazzuk, ahol különösen a talajtápanyag tartalma nem kielégítő. A hosszúmetszésnél az ún. teljes termővesszőket kiritkítjuk, fajtától függően 20- 30 cm- re, a csúcsokat nem vágjuk vissza. Itt a jövő évi termést a vázágak alvórügyeiből eltérő hajtások biztosítják.
Március első felében tehát, mielőtt a nedvkeringés megindult volna, oltjuk a csonthéjasokat. Az oltási módok közül az angol nyelves párosítást, javított hasítékoltást és az oldallapozást ajánljuk. Ha kiskertben lugosszölőnk is van különféle kerti építmények, falak befutatására haladéktalanul metsszük meg. Vigyázzunk arra, hogy ne terheljük túl a tőkét. A lugosszöllőnél a legjobb metszési eljárás a váltómetszés, ami azt jelenti, hogy az ugorcsapon ( előző évben két- három rügyre metszett csap ) fejlődött két vesszőből az idős részhez közel eső vesszőt újra kétrügyes ugorcsapra metszük, a magasabban állót pedig 4- 6 rügyes termőcsapra vagy éppen rövid ( de esetleg hosszú ) szál vesszőre. A következő évben a termőcsapot a hozzátartozó kétéves résszel együtt eltávolítjuk.
ÁPRILIS
Folytatjuk a metszést és a hónap első napjaiban igyekszünk befejezni, mert ilyenkór már a legtöbb gyümölcsfaj nedvkeringésben van. Ugyancsak most kerül sor az almástermésűek ( alma, körte ) átoltására is. A legjobb eredményt a héjalávaló oltással érhetjük el. A kisérletek azt bízonyítják, hogy a virágzás előtt közvetlen elvégzett oltás adja a legjobb eredményt. Mivel az oltóviasz egy kiskertben nélkülözhetetlen és nem mindig lehet a kereskedelemben beszerezni, a következő egyszerű receptet ajáljuk : egy rész méhviasz, egy rész gyanta, egy rész vékony terpentin és egy rész denaturált vagy egészségügyi szesz ( kék szesz ). Először feloldjuk a gyantát, miután ez felolvadt, beletesszük a viaszt, az összeolvadás után levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk . A majdnem teljesen lehűlt ( 18- 20 °C -os) anyaghoz hozzáadjuk a vékony terpentint, majd a szeszt is. Az így készült oltóviassz hidegen folyik, nem kell munka közben melegíteni.
MÁJUS
A hónap végén, de még inkább júniusban sor kerül a gyümölcsfák zöldmetszésére. Ennek a munkának két mozzanata van, a hajtásválogatás és a hajtások visszacsípése. A modern gyümölcstermesztés csak az elsőnek ad létjogusultságot. A hajtások válogatása a fiatal fáknál elsősorban az ún. konkurrens hajtásokat távolítjuk el. ( a konkurens hajtások vagy mellékvezérhajtások közvetlenül a vezérhajtások alatt találhatóak, számuk rendszerint 2 - 3. Ezenkivül főleg az őszibaracknál, de más gyümölcsfajtáknál is tanácsos a sűrűn álló hajtásokat megritkítani, vagyis tőből eltávolítani. Elsősorbanan a lefele növő vékony, esetleg beteg hajtásokat távolítjuk el. A nagyüzemi gyümölcstermesztés sokszor elhahyagolja ezt a rendkivül fontos műveletet, mert nem mindig áll rendelkezésére megfelelő munkaerő, de a kiskertben ilyen probléma nincsen. Legkésőbb a hónap közepéig a földieper táblákat takarjuk be szecskázott szalmával, finom gyaluforgácsal vagy műanyagfoliával. Ebben az esetben a takarásnak elsősorban az a célja , hogy a termést megóvjuk a sárosodástól. Egyes gyümölcsfajok termése már szedhető : csersznye, egres, földieper. Az egrest zölden folyamatosan ritkitva szedjük, a szép nagyra nőtt gyümőlcsöket hagyjuk megérni.
JÚNIUS
Ilyenkor kell eltávolítani a földieper tövekről az ún. ostorindákat, csak az anyatövet hagyjuk meg, vagy esetleg 1- 2 ostorindát szaporítás céljaira. Az utolsó szedés után a földieperrel beültetett ágyást részesítjük fejtrágyázásban. Egy másik igen fontos munka ebben a hónapban a gyümölcsritkítás. Az őszibaracknál ez a munka elengedhetetlen, de kiváló eredményt lehet elérni a törpealmánál és körténél is. A gyümölcsritkítást legjobb akkor elvégezni , amikor a természetes gyümölcshullás már befejeződött. A gyümölcsritkítás technikája különféle lehet ( hüvejkujjunk segítségével távolítjuk el vagy egy csavaró mozdulattal szedjük le. ), fontos hogy ne tegyünk kárt a jövő évi termőrészekben. A ritkítás mérvére vonatkozóan jegyezzük meg, hogy az ép gyümölcsök olyan távolságra legyenek, hogy teljes kifejlődésük alkalmával ne érjenek össze.
JÚLIUS
Az ujabb kisérletek szerint, ha erőteljes ültető anyag áll rendelkezésünkre, ebben a hónapban kell ültetni a földiepret, mert így a növények a fagyok beálltáig jól begyökeresednek és sokkal jobban bírják a telet, ezenkívül a következő évben bőséges termésre számíthatunk, mert az epertöveknek több idő áll rendelkezésükre a termésdifferenciállódásra. Ugyancsak most van az ideje a ribiszke( fekete ribiszke ) zöld dugványozásának. Erre a célra legjobb egy hidegágyat felhasználni. Dugványozásra a féligérett hajtásokat használjuk fel Erre a célra legalkalmasabb a hajtás középső része. A dugványokat 10- 12 cm darabokra vágjuk, vigyázva arra, hogy az alsó vágás közvetlenül egy szem alatt történjen. Az alsó levelet teljesen eltávolítjuk, a többieknek mintegy felét. Az így elkészített dugványokat 4- 5 cm vastag mosott folyami homokban dughatjuk 6x6 cm-es sor és növénytávolságra ; beöntözés után feltesszük a melegágyi ablakokat és az árnyékolót is. Az ápolási munkák szellőztetésből és öntözésből állanak. Őszig a dugványok meggyökeresednek, amikor erősítő iskolába ültetjük őket. E hó végén a modern koronaalakoknál megkezdjük a termőhajtások lehajlítását, vigyátva arra, hogy a hajtások a függőlegeshez viszonyítva 75- 85 fokos szöget zárjanak be.
AUGUSZTUS
Most van az ideje az alvószemzésnek, sok amatőr kertészkedő maga állítja elő gyümölcsfáit, még többen vannak, akik rozsát oltanak. Az alvószemzésnél a következőkre vigyázzunk : a felhasznált szemzőhajtás legyen ép, egészséges, félfás állományú. Az alany ne legyen vastagabb 10- 15 mm- nél. A rózsa szemzésnél a levett pajzsból patintsunk ki a fás részt. Ha a rózsa nem hámlik, alkalmazzunk a szemlapozást. A bokorrózsát oltsuk gyökérnyakba vagy esetleg még annál is lejebb.
SZEPTEMBER
Ha ősszel gyümölcsfát akarunk ültetni, már most beássuk ki a gödröt. A gödör méretei a következők : könnyü talajon1x2x0,60 ; középkötött talajon : 1,20x1,20x0,60 m ; nehéz talajon : 1,50x1,50x0,70 m. Szeptember a gyümölcsszedés hónapja, a szilvafajták zömén és a kései őszibarackfajtákon kivül, most szedjük az őszi körte és a téli almafajták nagy részét. Mielőtt a szedésről beszélnénk, szükségesnek tartjuk a gyümölcsérésről megemlékezni. A gyakorlatban megkülömböztetünk szedésre érett és fogyasztásra érett állapotot. A kettő között néha csak egy- két nap van, máskor meg honapok is lehetnek. Az első esetben a fajta jellegzetes színe, nagysága, a mag színe fontos, a második esetben a gyümölcs húsának keménysége, illetve puhasága, íze, aromája az irányadó. A téli almát mindig szedésre érett állapotban szedjük, az ilyen gyümölcsfajtától és tárolóhelytől függően utóérik. A téli alma esetében a szedéssel nem szabad sokat várni, amikor észrevesszük hogy nemcsak a férges példányok hullanak, azonnal meg kell kezdeni a szedést, ez a szabály külömben a téli körtére is áll, jóllehet itt az érés sokkal későbben kezdődik, és elhúzodik október végéig vagy éppen november elejéig.
OKTÓBER
A hazai kisérletek és tapasztalat azt bizonyítja, hogy a gyümölcsfák őszi ültetése mindig eredményesebb, mint a tavaszi, különösen ha korán el tudjuk végezni. Ez a jelenség azzal magyarázható, hogy a gyümölcsfák gyökérrendszere a nagyobb hidegek beálltáig növekedik, így az ilyenkor ültetett fa már ősszel begyökeresedik és észre se veszi, hogy átültették. A szeptemberi kiásott gödörbe üssünk karót. Karó nélkül ne ültessünk még a törpefákot sem, mert a karó nélkül ültetett oltványt állandóan mozgatja aszél és így elszakadnak az új gyökerei. Fontos ezen kívül az ültetés mélysége is, amit ültetőléccel szabályozunk. A gyökerekből csak a roncsollt részeket vágjuk le, majd az egész gyökérrendszert mártsuk marhatrágyából és agyagos földből készült habarcsba. Mindig a gyökerek mellé tesszük a legjobb földet, fánként 10- 15 kg érett trágyát is adhatunk, amit a kiásott földel is összekeverünk. Ültetéskor a gyökerek mellé tett földet jól meg kell taposni, ezután fánként egy- két veder vizet adhatunk , majd a megmaradt földet a gödör fölött felhalmozzuk. Ez a halom nemcsak a fagytól, hanem a kiszáradástól is óvja a gyökérzetet. Ültetés után 6- 8 nappal az oltványt a karóhoz kötjük.
NOVEMBER
A hónap elején szedjük fel a málnasarjakat, amelyeket vagy nyomban felhasználunk a telepítés céljaira, vagy tavaszi ültetés esetén 5- 10 -es kötésekbe jó mélyen elvermelyük. Tavasszal dugványozásra most szedjük az egres és ribiszke dugványokat. Erre a célra egészséges 8- 12 mm vastag, tőről nőtt egyéves vesszőket használunk fel. A levágott vesszőket 18- 22 cm-es darabokra vágjuk, vigyázva arra, hogy az alsó rügy alatt 2-3 mm- nél több ne maradjon. Az így elkészített dugványokat ötvenes nyalábokba kössük, majd pincében nedves homokba vermeljük. A kiültetésre csak a következő év tavaszán kerül sor.
December
Fagymentes napokban elvégezhetjük az idősebb gyümölcsfák koronatisztítását és felújitását A mennyiben tavasszal oltani akarunk, ilyenkór szedjünk le a szűkséges oltóvesszőt. Vizsgáljuk át a télire raktározott gyümölcsöt...