Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KERTÉSZKEDŐK TANÁCSADÓJA.

                                    JANUÁR

 

A  házikert  gyümölcsösének  a  megtervezésénél  a  fő  szempont  a  család   nyári  és  őszi  gyümölcsszükségletének  a  biztosítása.   Ennek  figyelembevételével  kell  megválasztani  a  fajokat,  és  azokon  belül  a  fajtákat.  Ha  nagyobb  a  kert,  akkor  a  téli  alma  és  körte,  valamint  a  lekvárnak  való  besztercei  szilva  kerüljön  előtérbe.   Ami  a  fajtákat  illeti,  az  elsősorban  ízlés  dolga,  a  rajonált  fajtákon  kivül  fontos  az  is,  hogy  a  folytonosságot  biztosítsuk,  tehát  májustól  októberig  mindig  legyen  mit  szedni.   A  nagy,  terebélyes  koronájú  fajokat (dió,  cseresznye)  ne  ültessük  a  házi  kertbe,  ha  van  rá  lehetőség,  ezeket  a  ház  közelébe  ültessük,  vigyázva  arra,  hogy  a  kertet  ne  árnyékolják  be.   A  házikertbe  lehetőleg  ne  űltessünk  magastörzsű  fákat,  oda  a  törpefák  valók,  főként  azért,  mert  ezek  termik  a  legjobb  minőségű  gyümölcsöt,  ezenkivül  könnyebben  is  ápolhatók.   A koronaalak  kérdésében  eltérőek  a  vélemények,  a  mai  modern  koronák  közül  a termőkarós  orsót,   a  Haag -  sövényt  és  az  olasz  palmetát  ajánlatos,  ezenkivül  helyet  adhatunk  a  könnyen  nevelhető  alakfáknak  is.   Amennyiben  közép-  vagy  magastörzsű   fát  ültetünk,  azt  növeljük  gúla  alakúra.  A  házikertből  nem  hiányozhatnak  a  gyümölcsbokrok  sem,  a  ribiszke ( piros  és  fekete  meg  az egres), ,  szeder.   A  lágyszárú  gyümölcstermő  növények  közül :  a  földieper.   A  gyümölcsbokrokat   a málna  kivételével  mint  köztest  ültethetjük.   A  málnának  és  a  földiepernek  biztosítsunk  külön  területet,  a  málna  ugyanis  talajzsaroló,  a  földiepernek  viszont  a  fényigénye  nagy.

--   Fagymentes  napokban  elvégezhetjük  az  idősebb  fákon  az  úgynevezett  ritkítómetszést  vagy  koronaritkítást.   Koronaritkításkor  először  az  elszáradt,  beteg  vagy  letört  ágakat  és  csonkokat  távolítjuk  el,  ezután  minden  olyan  ágat,  gallyat  és  vesszőt,  amely  befelé  vagy  keresztbe  nő,  így  a  korona  harmóniáját  zavarja.   A  koronaritkításnak  növényvédelmi  jelentősége  is  van,  mert  a  szellős  koronákban  a  külömböző  gombabetegségek  ritkábban  lépnek  fel.

                               FEBRUÁR

 

   A  legfontosabb  munka  a  fiatal,  még  nem  termő  gyümölcsfák  metszése.   A  részletekben  nem   bocsátkozunk,   csak  elvi  kérdéseket  igyekszünk  leszögezni.   A  régi,  koronaalakító  metszéssel  szemben,  a  fiatal  fák  vezérvesszőit  hagyjuk  hosszabbra _( ne  kétharmadát,  csak  egyharmadát  távolítsuk  el ),  minél   kevesebb  vesszőt  távolítsunk  el  vagy  kurtítsunk  vissza (  az  ún.  konkurrens - vesszőket  feltétlenül  el  kell  távolítani _),  a  meghagyott  vesszőket  vízszintesen  lekötözzük,  így  ezek  gyorsabban  berakódnak  termő  részekkel,  ezért  hívják  ezt  a   módszert  a  ,,gyorsított  koronaalakítás  módszerének".   A  fentiek  a  gúla  alakú  koronára  érvényesek.   A  modern  koronaalakoknál ( termőkarós  orsó,  Haag - sövény,  olasz  palmetta )  a  metszés  még  nagyobb  mértékben  csökkenthetjük,  itt  csak  a  fővezért  vágjuk  vissza  évről  évre  25- 30  centire,  míg  a  palmetánnál  a  következő  ágcsoport  kialakításának  a  magasságban ( 60- 120 cm ).    A  gyümölcsösben  még  mindig  kiáshatjuk  a  gödröket.

                               MÁRCIUS

 

Amennyiben  ősszel  nem  tudjuk  elültetni  a  gyümölcsfákat  és  bokrokat,  ültessük  el  minél  előbb.   ( az  ültetés  technikáját  lásd  októberben ).   Folytatjuk  a  gyümölcsfák  metszését.   Az  őszibarackot  legjobb  ennek  a  hónapnak  a  vége  felé  elvégezni,  amikor  a  rügyek  már  duzzadni  kezdenek.   Itt  is  lehetőleg  a  korszerű,  vagyis  a  hoszúmetszést  alkalmazzuk.   Az  őszibarack  klasszikus  metszését  csak  ott  alkalmazzuk,  ahol  különösen  a  talajtápanyag  tartalma  nem  kielégítő.   A  hosszúmetszésnél  az  ún.  teljes  termővesszőket  kiritkítjuk,  fajtától  függően  20- 30 cm- re,  a  csúcsokat  nem  vágjuk  vissza.   Itt  a  jövő  évi  termést  a  vázágak  alvórügyeiből  eltérő  hajtások  biztosítják.  

Március  első  felében  tehát,  mielőtt  a  nedvkeringés  megindult  volna,  oltjuk  a  csonthéjasokat.   Az  oltási  módok  közül  az  angol  nyelves  párosítást,  javított  hasítékoltást  és  az  oldallapozást  ajánljuk.   Ha  kiskertben  lugosszölőnk  is  van  különféle  kerti  építmények,  falak  befutatására  haladéktalanul  metsszük  meg.   Vigyázzunk  arra,  hogy  ne  terheljük  túl  a  tőkét.   A  lugosszöllőnél  a  legjobb  metszési  eljárás  a  váltómetszés,  ami  azt  jelenti,  hogy  az  ugorcsapon ( előző  évben  két- három  rügyre  metszett  csap )  fejlődött  két  vesszőből  az  idős  részhez  közel  eső  vesszőt  újra  kétrügyes  ugorcsapra  metszük,  a  magasabban  állót  pedig  4- 6  rügyes  termőcsapra  vagy  éppen  rövid ( de  esetleg  hosszú )  szál  vesszőre.   A  következő  évben  a  termőcsapot  a  hozzátartozó  kétéves  résszel  együtt  eltávolítjuk. 

                                ÁPRILIS

 

Folytatjuk   a  metszést  és  a  hónap  első  napjaiban  igyekszünk  befejezni,  mert  ilyenkór  már  a  legtöbb  gyümölcsfaj  nedvkeringésben  van.  Ugyancsak   most  kerül  sor  az  almástermésűek ( alma,  körte )  átoltására  is.   A  legjobb  eredményt  a  héjalávaló  oltással  érhetjük  el.   A  kisérletek  azt  bízonyítják,  hogy  a  virágzás  előtt  közvetlen  elvégzett  oltás  adja  a  legjobb  eredményt.   Mivel  az  oltóviasz  egy  kiskertben  nélkülözhetetlen  és  nem  mindig  lehet  a  kereskedelemben  beszerezni,  a  következő  egyszerű  receptet  ajáljuk :  egy  rész  méhviasz,  egy  rész  gyanta,  egy  rész  vékony  terpentin  és  egy  rész  denaturált  vagy  egészségügyi  szesz ( kék  szesz ).  Először  feloldjuk  a  gyantát,  miután  ez  felolvadt,  beletesszük  a  viaszt,  az  összeolvadás  után  levesszük  a  tűzről  és  hűlni  hagyjuk .   A  majdnem  teljesen  lehűlt  ( 18- 20 °C -os)  anyaghoz  hozzáadjuk  a  vékony  terpentint,  majd  a  szeszt  is.   Az  így  készült  oltóviassz  hidegen  folyik,  nem  kell  munka  közben  melegíteni.

                               MÁJUS

 

A hónap   végén,  de  még  inkább  júniusban  sor  kerül  a    gyümölcsfák  zöldmetszésére.   Ennek  a  munkának  két  mozzanata  van,  a   hajtásválogatás  és  a  hajtások  visszacsípése.   A  modern  gyümölcstermesztés  csak  az  elsőnek  ad  létjogusultságot.   A  hajtások  válogatása  a  fiatal  fáknál  elsősorban  az  ún.  konkurrens  hajtásokat  távolítjuk  el.  ( a  konkurens  hajtások  vagy  mellékvezérhajtások  közvetlenül  a  vezérhajtások  alatt  találhatóak,  számuk  rendszerint  2 - 3.    Ezenkivül  főleg  az  őszibaracknál,  de  más  gyümölcsfajtáknál  is  tanácsos  a  sűrűn  álló  hajtásokat   megritkítani,  vagyis  tőből  eltávolítani.    Elsősorbanan    a  lefele  növő  vékony,  esetleg  beteg  hajtásokat  távolítjuk  el.   A  nagyüzemi  gyümölcstermesztés  sokszor  elhahyagolja  ezt  a  rendkivül  fontos  műveletet,  mert  nem  mindig  áll  rendelkezésére  megfelelő  munkaerő,  de  a  kiskertben  ilyen  probléma  nincsen.  Legkésőbb  a  hónap  közepéig  a  földieper  táblákat  takarjuk  be  szecskázott  szalmával,  finom  gyaluforgácsal  vagy  műanyagfoliával.   Ebben  az  esetben  a  takarásnak  elsősorban  az  a  célja ,  hogy  a  termést  megóvjuk  a  sárosodástól.   Egyes  gyümölcsfajok  termése  már  szedhető :  csersznye,  egres,  földieper.   Az  egrest  zölden  folyamatosan  ritkitva  szedjük,  a  szép  nagyra  nőtt  gyümőlcsöket  hagyjuk  megérni.

                               JÚNIUS

 

Ilyenkor  kell  eltávolítani  a  földieper  tövekről  az  ún.  ostorindákat,  csak  az  anyatövet  hagyjuk  meg,  vagy  esetleg  1- 2  ostorindát  szaporítás  céljaira.   Az  utolsó  szedés  után  a  földieperrel  beültetett  ágyást  részesítjük  fejtrágyázásban.  Egy  másik  igen  fontos  munka  ebben  a  hónapban  a  gyümölcsritkítás.   Az  őszibaracknál  ez  a  munka  elengedhetetlen,  de  kiváló  eredményt  lehet  elérni  a  törpealmánál  és  körténél  is.   A  gyümölcsritkítást  legjobb  akkor  elvégezni  ,  amikor  a  természetes  gyümölcshullás  már  befejeződött.   A  gyümölcsritkítás  technikája  különféle  lehet ( hüvejkujjunk  segítségével  távolítjuk  el  vagy  egy  csavaró  mozdulattal  szedjük  le. ),  fontos  hogy  ne  tegyünk  kárt  a  jövő  évi  termőrészekben.   A  ritkítás  mérvére  vonatkozóan  jegyezzük  meg,  hogy  az  ép  gyümölcsök  olyan  távolságra  legyenek,  hogy  teljes  kifejlődésük  alkalmával  ne  érjenek  össze.

                                JÚLIUS

 

Az  ujabb  kisérletek  szerint,  ha  erőteljes  ültető  anyag  áll  rendelkezésünkre,  ebben  a  hónapban  kell  ültetni  a  földiepret,  mert  így  a  növények  a  fagyok  beálltáig  jól  begyökeresednek  és  sokkal  jobban  bírják a  telet,  ezenkívül  a  következő  évben  bőséges  termésre  számíthatunk,  mert  az  epertöveknek  több  idő  áll  rendelkezésükre  a  termésdifferenciállódásra.    Ugyancsak  most  van  az  ideje  a  ribiszke( fekete ribiszke )  zöld  dugványozásának.   Erre  a  célra  legjobb  egy  hidegágyat  felhasználni.  Dugványozásra  a  féligérett  hajtásokat  használjuk  fel   Erre  a  célra  legalkalmasabb  a  hajtás  középső  része.   A  dugványokat  10- 12 cm  darabokra  vágjuk,  vigyázva  arra,  hogy  az  alsó  vágás  közvetlenül  egy  szem  alatt  történjen.   Az  alsó  levelet  teljesen  eltávolítjuk,  a  többieknek  mintegy  felét.   Az  így  elkészített  dugványokat  4- 5 cm  vastag  mosott  folyami  homokban  dughatjuk  6x6 cm-es   sor  és  növénytávolságra ;  beöntözés  után  feltesszük  a  melegágyi  ablakokat  és  az  árnyékolót  is.   Az  ápolási  munkák  szellőztetésből  és  öntözésből  állanak.   Őszig  a  dugványok  meggyökeresednek,  amikor  erősítő  iskolába  ültetjük  őket.    E  hó  végén  a  modern  koronaalakoknál  megkezdjük  a  termőhajtások  lehajlítását,  vigyátva  arra,  hogy  a  hajtások  a  függőlegeshez  viszonyítva  75- 85  fokos  szöget  zárjanak  be.

                              AUGUSZTUS  

Most  van  az  ideje  az   alvószemzésnek,  sok  amatőr  kertészkedő  maga  állítja  elő  gyümölcsfáit,  még  többen  vannak,  akik  rozsát  oltanak.   Az  alvószemzésnél  a  következőkre  vigyázzunk :  a  felhasznált  szemzőhajtás  legyen  ép,  egészséges,  félfás  állományú.   Az  alany  ne  legyen  vastagabb  10- 15 mm- nél.  A  rózsa  szemzésnél  a  levett  pajzsból  patintsunk  ki  a  fás  részt.   Ha  a  rózsa  nem  hámlik,  alkalmazzunk  a  szemlapozást.   A  bokorrózsát  oltsuk  gyökérnyakba  vagy  esetleg  még  annál  is  lejebb.

                            

 

                        SZEPTEMBER 

 

 

 

Ha  ősszel  gyümölcsfát  akarunk  ültetni,  már  most beássuk  ki  a  gödröt.   A  gödör  méretei  a  következők :  könnyü  talajon1x2x0,60 ;   középkötött  talajon : 1,20x1,20x0,60 m  ;  nehéz  talajon :  1,50x1,50x0,70 m.    Szeptember  a  gyümölcsszedés  hónapja,  a  szilvafajták  zömén  és  a  kései  őszibarackfajtákon  kivül,  most  szedjük  az  őszi  körte  és  a  téli   almafajták  nagy  részét.   Mielőtt  a  szedésről  beszélnénk,  szükségesnek  tartjuk  a  gyümölcsérésről  megemlékezni.   A  gyakorlatban  megkülömböztetünk  szedésre  érett  és  fogyasztásra  érett  állapotot.   A  kettő  között  néha  csak  egy- két  nap  van,  máskor  meg  honapok  is  lehetnek.  Az  első  esetben  a  fajta  jellegzetes  színe,  nagysága,  a  mag  színe  fontos,  a  második  esetben  a  gyümölcs  húsának  keménysége,  illetve  puhasága,  íze,  aromája  az  irányadó.   A  téli   almát  mindig  szedésre  érett  állapotban  szedjük,  az  ilyen   gyümölcsfajtától  és  tárolóhelytől  függően  utóérik.  A  téli  alma  esetében  a  szedéssel  nem  szabad  sokat  várni,  amikor  észrevesszük  hogy  nemcsak  a  férges  példányok  hullanak,  azonnal  meg  kell  kezdeni  a  szedést,  ez  a  szabály  külömben  a  téli  körtére  is  áll,  jóllehet  itt  az  érés  sokkal  későbben  kezdődik,  és  elhúzodik  október  végéig  vagy  éppen   november  elejéig.

                               OKTÓBER

 

A  hazai  kisérletek  és  tapasztalat  azt  bizonyítja,  hogy  a  gyümölcsfák  őszi  ültetése  mindig  eredményesebb,  mint  a  tavaszi,  különösen  ha  korán  el  tudjuk  végezni.  Ez  a  jelenség  azzal  magyarázható,  hogy  a  gyümölcsfák  gyökérrendszere  a  nagyobb  hidegek  beálltáig  növekedik,  így  az  ilyenkor  ültetett  fa  már  ősszel  begyökeresedik  és  észre  se  veszi,  hogy  átültették.   A  szeptemberi  kiásott  gödörbe  üssünk  karót.  Karó  nélkül  ne  ültessünk  még  a  törpefákot  sem,  mert  a  karó  nélkül  ültetett  oltványt  állandóan  mozgatja  aszél  és  így    elszakadnak  az  új  gyökerei.   Fontos  ezen  kívül  az  ültetés  mélysége  is,  amit  ültetőléccel  szabályozunk.   A  gyökerekből  csak  a  roncsollt  részeket  vágjuk  le,  majd  az  egész  gyökérrendszert  mártsuk  marhatrágyából  és  agyagos  földből  készült  habarcsba.   Mindig  a  gyökerek   mellé  tesszük  a  legjobb  földet,   fánként  10- 15 kg  érett  trágyát  is  adhatunk,  amit  a  kiásott  földel  is  összekeverünk.   Ültetéskor  a  gyökerek  mellé  tett  földet  jól  meg  kell   taposni,  ezután  fánként  egy- két  veder  vizet  adhatunk ,  majd  a  megmaradt  földet  a  gödör  fölött  felhalmozzuk.   Ez  a  halom  nemcsak  a   fagytól,  hanem  a  kiszáradástól  is  óvja a  gyökérzetet.   Ültetés  után  6- 8  nappal  az   oltványt  a  karóhoz  kötjük.

                               NOVEMBER

 

A  hónap  elején  szedjük  fel  a  málnasarjakat,  amelyeket  vagy  nyomban  felhasználunk  a  telepítés  céljaira,  vagy  tavaszi  ültetés  esetén  5- 10 -es  kötésekbe  jó  mélyen  elvermelyük.    Tavasszal  dugványozásra  most  szedjük  az  egres  és  ribiszke  dugványokat.   Erre  a  célra  egészséges  8- 12 mm  vastag,  tőről  nőtt  egyéves  vesszőket  használunk  fel.   A  levágott  vesszőket  18- 22 cm-es  darabokra  vágjuk,  vigyázva  arra,  hogy  az  alsó  rügy  alatt  2-3 mm- nél  több  ne  maradjon.   Az  így  elkészített  dugványokat  ötvenes  nyalábokba  kössük,  majd  pincében  nedves  homokba  vermeljük.   A  kiültetésre  csak  a  következő  év  tavaszán  kerül  sor.

                              December

 

Fagymentes  napokban  elvégezhetjük  az  idősebb  gyümölcsfák  koronatisztítását  és  felújitását   A  mennyiben  tavasszal  oltani  akarunk,  ilyenkór  szedjünk  le  a  szűkséges  oltóvesszőt.  Vizsgáljuk  át  a   télire  raktározott  gyümölcsöt...

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.